CHUŤ A JEJ VPLYV NA ORGANIZMUS

V áyurvedskej medicíne predstavuje chuť jeden zo základných konceptov, ktoré je treba si osvojiť. Chuť podáva základnú informáciu o danej potravine a o jej výslednom vplyve na organizmus. Áyurveda hovorí o šiestich základných chutiach: sladká, kyslá, slaná, pálivá, horká trpká. Všetky potraviny sú kombináciou týchto chutí v rôznych pomeroch. Najčastejšie prevláda jedna alebo dve chute, ktoré človek vníma ako dominantné.

     Áyurveda zastáva zaujímavý názor, že chuť nie je obsiahnutá iba v konkrétnej potravine, ale je tiež schopnosťou individuálneho človeka. Na podporu tohto názoru je dobre známi príklad človeka, ktorý počas chrípky úplne stráca schopnosť rozlišovať medzi jednotlivými chuťami, alebo človek, ktorý zje sladký pomaranč po niekoľkých kockách cukru. Tomuto človeku sa pomaranč zdá byť kyslý, aj keď za iných okolností by sa mu javil sladký. Pomaranč sa nezmenil, obsahuje stále sladkú a kyslú chuť, iba telo, ktoré bolo nasýtené cukrom, nemá záujem o sladkú chuť a vyberá si sekundárnu kyslú.

     Áyurvedskeho doktora vždy zaujíma, aké chute preferuje pacient. Podľa nich totiž dokáže určiť, ktorý živel je vychýlený z rovnováhy. Telo. Ktoré má prirodzenú inteligenciu sa spontánne snaží nastoliť rovnováhu dodaním príslušnej chuti. Je dôležité zvládnuť náuku o chutiach a ich účinkoch na telo, pretože táto náuka je základom áyurvedskej farmakológie. Keď je človek v podstate zdraví a jeden zo živlov sa dočasne premnoží alebo vychýli z rovnováhy, dotyčný preferuje určitú chuť. V tomto prípade je najlepšie telu vyhovieť a dať mu, čo si žiada. Napríklad na jar, kedy sa z tela uvoľňuje živel vody – kapha, veľa ľudí má chuť na šalát alebo listy púpavy, prípadne iné horké byliny. Toto je známkou inteligencie tela, ktoré vie, že v tomto období nepotrebuje sladkú ale skôr horkú chuť. V lete naopak prevláda v prírode živel ohňa – pitta, ktorý je možné znížiť prostredníctvom sladkej chuti. Toto vysvetľuje, prečo v lete ľudia radi jedia sladké ovocie, zmrzlinu a pijú sladké a studené nápoje.

     Človek má voliť chute podľa ročného obdobia a podľa vlastnej telesnej stavby – prakrti.

Človek typu VATA by mal uprednostňovať sladkú, kyslú a slanú chuť; človek typu PITTA sladkú, horkú a trpkú chuť; človek typu KAPHA pálivú, horkú a trpkú chuť. Ak ide o ročné obdobie, sladká chuť je vhodná hlavne v letnom období; slaná a pálivá v zimnom; horká a pálivá v jarnom; sladká, slaná a kyslá v jesennom období.

     Pri vzťahu chutí s jedným so živlov sa chuť prejavuje so živlom vody. Mohli by sme povedať, že chuť je funkciou alebo prejavom vody. To znamená, že voda je médiom potrebným pre prejavenie sa chuti. Tento fakt si každý môže jednoducho overiť tak, že si úplne vysuší jazyk a potom naň priloží skúšanú látku (chuť). Kým jazyk nezvlhne, chuť nie je možné určiť. Živel vody je nevyhnutný pre pociťovanie chuti, je dôležité si denne škrabkou alebo lyžičkou zoškrabať z jazyka biely povlak, ktorý sa vytvorí v noci. Vhodné je tiež dať si do úst polievkovú lyžicu sézamového oleja alebo kokosového oleja a dôkladne ho prevaľovať niekoľko minút v ústach. Dezinfikujeme tak ústnu dutinu a zabránime tvorbe povlaku a zubnému kazu. Tieto očistné procedúry je treba robiť každé ráno ako súčasť očisty tela.

Chute a emócie

U zdravého človeka chute fungujú na základe rovnováhy medzi antagonistickými kvalitami jednotlivých chutí, čo znamená, že keď je napríklad príliš silný živel vody – kapha (skadká chuť), telo spontánne žiada antagonistickú chuť (horkú, pálivú, trpkú). Naopak u chorého človeka alebo u človeka s návykom na špecifickú chuť, fungujú chute skôr na základe príťažlivosti podobných kvalít. V praxi sa to prejavuje tak, že napríklad človek s vysokým ohňom namiesto prijímania ochladzujúcich substancií (voda, mlieko, ovocie, šaláty) popúšťajú uzdu alkoholu, ktorý naďalej narúša živel ohňa a prehrieva organizmus. Zaujímavé je, že väčšina chronických alkoholikov nie sú ľudia typu vata alebo kapha, ktorí by si to skôr mohli dovoliť, ale patria skôr ku kategórii pitta, u ktorých je oheň obsiahnutý už v samotnej telesnej konštitúcii. V týchto prípadoch ide o potlačenie, až úplnú stratu prirodzenej inteligencie tela.

     Spoľahlivým základným pravidlom je, že keď je človek naozaj fyzicky hladný a jeho hlad nie je iba rozmarom nedisciplinovanej mysle, na nasýtenie a získanie pocitu uspokojenia mu úplne stačí sladká sattvická chuť (ryža, pšenica, zelenina, ovocie a mlieko). Keď človek nie je naozaj hladný, ale hladná (alebo mlsná) je myseľ, bude človek siahať po výraznejších chutiach – po slanom, kyslom, horkom a trpkom. Je to myseľ, ktorá siaha po exotických chutiach a na svoje vlastné účely zneužíva telo, ktoré v konečnom dôsledku musí platiť za rozmary mysle chorobami a utrpením.

     Bežný človek si obyčajne vôbec neuvedomuje vzťah medzi výživou a výslednými emóciami. Výber chutí je u neho chaotický a mechanický, podriadený zákonom akcie a reakcie. Až keď človek zvládne chute a porozumie ich príčinám, je pre neho možný postup vpred a konečné oslobodenie. Pokiaľ je človek závislý na chutiach, je hračkou v rukách živlov a dosiahnutie naozajstnej slobody zostáva iba chimérou a zbožným prianím.

Sladká chuť

Sladká chuť uzemňuje a vyživuje všetky telesné tkanivá. Je to upokojujúca, vyrovnávajúca chuť. Obsahuje živly vody a zeme, jej energia je ochladzujúca, mokrá a ťažká. Je to jediná chuť v znamení kozmickej kvality sattva, a ako taká je teda najvhodnejšou chuťou pre myseľ.

     Na telesnej úrovni sladká chuť zabezpečuje výstavbu a obnovu buniek; na duševnej úrovni dáva spokojnosť, mier a harmóniu. Sladká chuť je absolútne nevyhnutná pre život. Je najdôležitejšou chuťou vo výžive každého človeka, aj keď typy pitta jej potrebujú naviac. Najmenšiu potrebu sladkej chuti majú ľudia typu kapha. Sladká chuť by mala prevládať vo výžive detí, pretože detský vek je proces výstavby fyzického tela. V dospelom veku sa chuťové spektrum obyčajne rozširuje o ďalšie chute; sladká chuť by ale stále mala prevládať v strave, ktoré je obdobím živlu vzduchu – vata, sladká chuť totiž uzemňuje živel vzduchu. Keď hovoríme o sladkej chuti, nemáme na mysli sladkosti vyrobené z jednoduchých cukrov, ale sladkú chuť obsiahnutú v obilninách, ovocí, zelenine a mlieku.

     Negatívnym dôsledkom nadužívania sladkej chute bude obezita, cukrovka, narušené a oslabené trávenie, zvracanie, únava, výskyt parazitov, ochorenie horných dýchacích ciest.

Slaná chuť

Slaná chuť očisťuje telo a napomáha vylučovaniu odpadov.  V malých dávkach podporuje trávenie a chuť do jedla. Vo veľkých dávkach spôsobuje zvracanie. Zmäkčuje tkanivá a má laxatívne účinky. Živlami slanej chute sú voda a oheň. Jej energia je zahrievajúca a ťažká. Zaujímavou vlastnosťou slanej chute je jej schopnosť „zdôrazniť“ iné chute obsiahnuté v jedle a nechať ich vyniknúť. Soľ by sme teda mali používať iba do tej miery. Slaná chuť nás otvára úrovni zážitkov, a preto je pre bežného človeka nevyhnutná. Veľa yogínov ale vedome znižuje množstvo soli vo výžive, pretože na vyšších stupňoch osobnostného vývoja nie je úroveň zmyslového zažívania tak atraktívna.

     Negatívnym dôsledkom slanej chute je, že urýchľuje proces starnutia.  Nadužívanie slanej chute spôsobuje zadržiavanie vody v tele, kožné vyrážky, impotenciu, plešatosť, predčasnú tvorbu vrások, krvácanie a iné. Slaná chuť je dôležitá pre ľudí typu vata, ktorých uzemňuje a prehrieva. Ľudia typu pitta kapha by mali slanú chuť obmedziť na minimum.

Kyslá chuť

Kyslá chuť zlepšuje chuť do jedla a podporuje trávenie. Je to očisťujúca chuť, tvorená živlami zeme a ohňa a jej energia je zahrievajúca a ťažká. Podobne, ako slaná podporuje zmyslové zážitky. Je to teda extrovertná chuť.

     Na citovej úrovni kyslá chuť vyvoláva pocit porovnávania, z ktorého vyplýva žiarlivosť, závislosť a frustrácia. Pre svoje očisťujúce účinky je to potrebná chuť v ľudskom živote, samozrejme, iba v malých dávkach.

     Nadužívanie kyslej chute vyvoláva závrate, predčasné starnutie, pálenie, svrbenie. Táto chuť je vhodná pre ľudí typu vata, nevhodná je pre typy pitta kapha.

Pálivá chuť

Pálivá chuť dodáva telu oheň a podporuje chuť do jedla. Zapríčiňuje vysušovanie telesných tkanív (tuk, materské mlieko, semeno) a chudnutie. Táto chuť je zložená zo živlov ohňa a vzduchu a má zahrievajúcu energiu. Je ľahká a vysušujúca. Pálivá chuť je tiež stimulujúca a teda pozor, lebo na stimulanty sa ľahko vytvára návyk. Návyk na pálivú chuť môže byť veľmi ničivý, hlavne u človeka typu oheň

     Negatívne dôsledky nadužívania pálivej chute je sucho v ústach, zvýšený smäd, pálenie záhy, bolesť, horúčka, vysychanie sexuálnych tekutín, vychudnutosť. Táto chuť sa najviac hodí pre ľudí typu kapha, ktorí majú dostatok telesných tkanív a dobrú váhu; úbytok ich teda nemusí mrzieť tak, ako ostatné typy. Pálivá chuť je katabolická a preto nevhodná pre typy vata pitta.

Horká chuť

Horká chuť je očisťujúca a vysušujúca. Jej funkcia nie je vyživujúca, ale liečivá, ale má tamasickú kvalitu. Táto chuť odstraňuje toxíny, hlavne z tráviaceho traktu. Väčšina horkých bylín sú stomatické. Lieči kožné ochorenia a znižuje horúčku. Obsahuje živly vzduchu a éteru a jej energia je ochladzujúca, ľahká a suchá.

     Na citovej úrovni vytvára horká chuť pocit nespokojnosti a trpkosti. Túto nespokojnosť je možné využiť pozitívne na to, aby sme čelili realite a klamaniu seba samých. Každá choroba nás upozorňuje na fakt, že sme sa vzdialili od skutočnosti a žijeme vo svete ilúzii.

     Horká chuť je vhodná pre telesné typy kapha pitta; nehodí sa pre telesný typ vata, lebo vychyľuje živel vzduchu z rovnováhy. Nadužívanie horkej chute má za následok ochorenia spôsobené živlom vzduchu – bolesti hlavy, neohybnosť, črevná kolika. Príkladom horkej chute sú horké liečivé byliny, šalát a zelená listová zelenina.

Trpká chuť

Podobne ako horká, aj trpká chuť je očisťujúca, vysušujúca a liečivá. Táto chuť je zložená zo živlov vzduchu a zeme a jej energia je ochladzujúca, ľahká a suchá.

     Trpká chuť je introvertná a sťahujúca. Na citovej úrovni spôsobuje neprimerané stiahnutie sa do vlastného vnútra, neistotu pri strete s okolím, pocity strachu a úzkosti.

     Je vhodná pre telesné typy kapha pitta; nehodí sa pre typ vata, u ktorého narúša živel vzduchu. Nadužívanie tejto chute spôsobuje ochorenie spôsobené živlom vzduchu – bolesti hlavy, vychudnutosť, smäd, zápcha. Príkladom tejto chute sú strukoviny a surové jablká.