CHUTE
Sladká chuť
Sladká chuť je základná vyživujúca a omladzujúca chuť, ktorá v tele prispieva k procesu anabolizmu. Táto chuť zmäkčuje, zvláčňuje a upokojuje. Je výborným liekom na poruchy nervov. Západné bylinkárstvo pomerne zriedka využíva sladkú chuť v liečení, áyurveda však oceňuje jej užitočnosť hlavne pri nervových ochoreniach, pri slabosti či vyčerpanosti organizmu a pri náchylnosti k mdlobám. Patria sem mandle, datle, hrozienka, sezamové semená, sladké drievko, kostihoj lekársky a fenikel. Sladká chuť podporuje dlhovekosť a tvorbu jemnej substancie ojas. V tele oslabuje živel vzduchu a ohňa. Posilňuje živel vody – kapha.
Myslená je zložená sladká chuť (obilniny, ovocie, zelenina, med), nie jednoduchá sladká chuť vo forme bieleho rafinovaneho cukru, hnedého prifarbovaného cukru alebo sladkostí.
Kyslá chuť
Kyslá chuť je ohrievajúca, a teda posilňuje silu zažívacieho ohňa – agni. Táto chuť tiež stimuluje myseľ a zmyslové orgány. Dodáva telu pevnosť, znižuje nadúvanie a plynatosť čriev. Je to stimulujúca a zároveň vyživujúca chuť. Za kyslé byliny možno považovať šípky a citrón. Keďže kyslá chuť je v bylinkách pomerne zriedkavá, možno ju ľahšie získať z niektorých druhov ovocia alebo procesom kvasenia. Kvasené potraviny, ako kyslá kapusta, kvasené makrobiotické šaláty a kvasená pasta zo sójových bôbov (miso) majú vynikajúce liečivé účinky. Kyslá chuť posilňuje v tele živel ohňa a vody, oslabuje živel vzduchu.
Slaná chuť
Slaná chuť je ohrievajúca a podporuje trávenie. Má laxatívne účinky a vo väčšom množstve spôsobuje zvracanie. Čistí cievy a zmäkčuje telesné orgány. Zvýrazňuje prirodzenú chuť jedla. Slaná chuť je tiež vyživujúca a prispieva k rastu tela; býva skôr minerálneho než rastlinného pôvodu a ako primárna chuť sa v rastlinách ani nevyskytuje. Ich zdrojom sú napríklad morské riasy, hlavne však morská a kamenná soľ. V tomto zmysle je zaujímavé, že áyurveda pokladá kamennú soľ oveľa prospešnejšiu ľudskému organizmu, ako morskú soľ. Slaná chuť posilňuje v ľudskom tele živel vody a ohňa a oslabuje živel vzduchu – vata.
Pálivá chuť.
Pálivá chuť je ohrievajúca, podporuje trávenie a očistu ústnej dutiny (pálivé byliny poskytujú najlepšie kloktadlá). Pôsobí veľmi očisťujúco; je hlavne vynikajúcim čističom krvi. Je to stimulujúca chuť, ktorá podporuje potenie a vykašliavanie. Je tiež užitočná pri problémoch s parazitmi. Vynikajúcimi pálivými bylinami sú bazalka pravá, čierne korenie, škorica, klinček, štipľavá paprika (capsicum annum), cesnak, cibuľa, šalvia, zázvor atď. Pálivá chuť posilňuje v tele živly ohňa a vzduchu a oslabuje živel vody.
Horká chuť
Horká chuť je ochladzujúca, ale aj tak napomáha tráveniu. Jej úlohou je hlavne „trávenie“ toxínov. Je nepriateľom vírusov, mikróbov a v podstate akýchkoľvek parazitov v ľudskom organizme. Je to veľmi očisťujúca chuť, ktorá má mimoriadne hojné využitie v liečení. Čistí tiež krv a znižuje horúčku. Patrí sem koreň púpavy lekárskej, myší chvost obecný, aloe vera a populárna echinacea. Horká chuť posilňuje v tele živel vzduchu – vata a oslabuje živel vody – kapha a oheň – pitta.
Trpká chuť
Trpká chuť je ochladzujúca a jej účinok v tele je sťahujúci. Zastavuje krvácanie, hnačku, podporuje scelovanie a hojenie rán. Patrí sem skorocel a malinové listy. Trpká chuť posilňuje v tele živel vzduchu – vata a oslabuje živel vody – kapha a ohňa – pitta.
Spôsoby prípravy
Áyurvedske texty popisujú veľa najrôznejších spôsobov prípravy a podávania bylinných liekov v závislosti od potreby a požadovaného účinku. Patria sem čerstvo vytlačené šťavy, zápary, odvary a macerát. Čerstvo vytlačená šťava má najsilnejší účinok, nie je však ľahké ju získať. Týmto spôsobom sa zvyčajne používa šťava z cesnaku, cibule a citrónu. Odvary majú tiež veľmi silný účinok. Pripravuje sa varením jedného dielu bylín a šestnástich dielov vody (1:16) až do odparenia troch štvrtín vody. Tento proces trvá niekoľko hodín a hodí sa hlavne na tvrdšiu časť rastlín, ako korene, stonky a kôra. Zápar sa pripravuje zaliatím bylín vriacou vodou alebo ich pomalým varením pod bodom varu. Pomer je jeden diel bylín k ôsmim dielom vody (1:8). Macerát sa pripravuje lúhovaním bylín v studenej vode behom niekoľkých hodín. Tento proces sa hodí hlavne pri príprave jemnejších a aromatickejších bylín a tiež bylín v práškovej forme. Pri liečení kožných ochorení a otvorených ranách sa osvedčuje pripraviť byliny vo forme kaše, ktorú možno prikladať priamo na rany, ako obklady. Takýmto spôsobom možno použiť napríklad skorocel a kostihoj pri tržných a rezných ranách.
Pokiaľ je potrebný sedatívny a upokojujúci účinok, je možné niektoré byliny variť v mlieku. Mlieko, v ktorom sa vyvarí muškátový orech alebo brahmi (gotu kola), je výborný prostriedok na podporu dobrého spánku. Áyurveda s obľubou používa aj rôzne bylinné vína, ktoré povzbudzujú trávenie a pomáhajú omladeniu organizmu. Sú cennými liečivami, pretože ich účinok sa s vekom nijak nezmenšuje, ale naopak, narastá. Áyurvedske byliny možno tiež užívať vo forme prášku; tento sa užíva buď s vodou, s prečisteným maslom ghee, s olejom alebo s medom. Pri niektorých ochoreniach sa odporúča šňupanie alebo fajčenie prášku z liečivých bylín. Využíva sa aj príprava bylín a ovocia vo forme džemov; tieto sa väčšinou pripravujú s cukrom. Áyurvedska medicína má tiež v obľube liečivé byliny pripravené v kombinácii s rastlinnými olejmi, tzv. bylinné oleje. V určitých prípadoch sa využívajú interne, ale ich hlavné použitie je však pri masáži a nosných aplikáciách (nasya). Ich príprava je pomerne zdĺhavá; pripravujú sa spoločným varením rovnakej časti oleja a odvaru z bylín na miernom ohni až do odparenie všetkej vody. Podobným spôsobom sa tiež pripravujú bylinné maslá, ktoré patria k najskvelejším liečivám áyurvedy. Bylinné maslo sa pripravuje s prečisteného masla ghee, ktoré sa varí s rovnakým množstvom bylinného odvaru až do odparenia všetkej vody.