PÔSOBENIE ŠIESTICH DRUHOV CHUTÍ NA JEDNOTLIVÉ KONŠTITUČNÉ TYPY
V áyurvede platia stravovacie a výživové pravidlá, pomocou ktorých môžeme dosiahnuť rovnováhu medzi troma doshami. Jedným z pravidiel je, aby pripravený pokrm obsahoval ideálne všetkých šesť chutí, a tým aj ich charakteristické vlastnosti a schopnosti. Tieto vlastnosti a schopnosti pôsobia však na každý konštitučný typ iným spôsobom. Vďaka zodpovedajúcej strave môžeme pozitívne ovplyvniť rovnováhu tridoshe a dlhodobo ju stabilizovať. Vlastnosti a schopnosti jednotlivých rasa (chutí) pôsobia takýmto spôsobom:
VATA
Povzbudzujúca: je ostrá, horká a trpká bylinná chuť, rovnako tak vlastnosť ľahká, suchá a studená.
Upokojujúca: je chuť sladká, kyslá a slaná a vlastnosť ťažká, mastná a horúca.
PITTA
Povzbudzujúca: je ostrá, kyslá a slaná chuť, rovnako tak vlastnosť ťažká, mastná a studená.
Upokojujúca: je chuť sladká, horká a trpká a vlastnosť ťažká, studená a suchá.
KAPHA
Povzbudzujúca: je sladká, kyslá a slaná, rovnako tak vlastnosť ťažká, mastná a studená.
Upokojujúca: je chuť ostrá, horká a trpká a vlastnosť ľahká, suchá a horúca.